Sabam schrapt banen om concurrentiëler te worden

De auteursrechtenvereniging Sabam gaat 57 banen schrappen om concurrentiëler te worden.

(rmg)

Het personeel kreeg gisteren te horen dat er 57 mensen weg moeten bij de organisatie. Het gaat om 16,4 procent van het personeelsbestand. De aangekondigde herstructurering is een uitvloeisel van het Allegro-project - een grootschalige interne doorlichting met als centrale vraag hoe Sabam efficiënter kan werken.

Die efficiëntieverhoging is nodig, zegt woordvoerder Thierry Dachelet, omdat de concurrentie op de Europese markt sterker wordt. 'We moeten meer en meer in een Europese context werken en moeten rekening houden met de concurrentie van andere auteursrechtenverenigingen. Dat betekent dat we onze kosten moeten drukken en efficiënter moeten werken.'

Door de kostenbesparingen wil Sabam tot lagere commissielonen komen. Op die manier wil Sabam voorbereid zijn op de Europese concurrentie. Via Allegro is een inventarisatie gemaakt van alle processen, en geconcludeerd werd dat er op veel terreinen efficiënter gewerkt kon worden door over te schakelen op andere werkwijzen. Daardoor zijn 57 functies overbodig geworden.

Tegelijk heeft Sabam door de slechte conjunctuur ook te kampen met lagere inkomsten. De verkoop van cd's bijvoorbeeld daalt gestaag. De mechanische rechten die Sabam in dit verband int, zijn goed voor een derde van de inkomsten. Ook de andere inkomstenbronnen, de auteursrechten die verschuldigd zijn door media- en podiumbedrijven, staan onder druk. Tegelijkertijd is de verkoop van muziek via online-kanalen sterk aan het groeien. 'En dat is per definitie een grensoverschrijdend fenomeen', zegt Dachelet.

Francis Stevens van de vakbond BBTK spreekt van een donderslag bij heldere hemel. 'Vooraleer een collectief ontslag wordt goedgekeurd, moet er toch worden onderhandeld met de bonden', aldus Stevens tegen

Belga.

'Dat is in dit geval absoluut niet gebeurd.'

Sabam keerde in 2007 meer dan 201 miljoen euro uit aan binnen- en buitenlandse kunstenaars. Het is daarmee de grootste collectieve beheersvennootschap voor auteursrechten in ons land. (rmg)