Voor ondernemers is het weer eens wat anders, in plaats van blauwe enveloppen ontvangen ze een paarse enveloppe. "Analoge spam?" is de eerste gedachte. "Hmm, mijn bedrijfsnaam, t.a.v. Crediteurenadministratie, mijn adres, spookfactuur zeker?" Toch maar even openmaken. "Ah! Een plaagfactuur van onze vrienden van reprorecht." Dan volgt het dilemma van de gemiddelde drukke ondernemer: geen tijd om dit soort pesterijtjes aan te vechten en dus betalen we maar weer.
Continue reading "Reprorecht, betalen?" »Wednesday, October 26. 2016
Reprorecht, betalen?
Tuesday, February 28. 2012
ACTA: An Economic Killer
After writing some letters to Dutch MEP's (European Parliament members in commission ITRE) about anti counterfeit trade agreement ACTA I got a call from one of them, MEP Auke Zijlstra. To my surprise! The letter started with my own experience:
"Many years of my professional life I spent on product development - from machines for microelectronics to trains. All those years my fellow technicians and I were examining competitors' products very well. We investigated how things were built in order to imitate it - but in an improved form. By the way, the competitors also did that with our products. These practices can be labeled as copycatting and stealing but for us it was education and the basis for creating the best products and to compete. Companies that only imitate go bankrupt but companies who imitate and innovate will survive on the market. For that reason imitation - call it counterfeiting - is an important foundation in virtually every manufacturing company - and hence the economy. Those obstructing imitation are demolishing our economic foundation - and that is exactly what the anti counterfeit trade agreement ACTA does and that is what makes ACTA loathsome."
Continue reading "ACTA: An Economic Killer" »
Wednesday, February 22. 2012
Wat is er fout aan ACTA
Wednesday, September 28. 2011
ACTA: 1 voor 12
Het is best leuk om eens naar http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/ te gaan en willekeurig te klikken op namen om erachter te komen wat ze nu eigenlijk willen. Een paar voorbeelden: "Meer veiligheid, minder immigratie.", "Ik wil het sociaal-liberale, vrijzinnige gedachtegoed uitdragen en weer meer herkenbaar maken.", "Ik wil zorgen voor een sterker en fatsoenlijker Nederland." en zo kunnen we nog even doorgaan met meer van hetzelfde, het is gerommel in de marge. Het is lief en fijn dat ze begaan zijn met de dagelijkse maatschappelijke beslommeringen maar hebben die mensen wel in de gaten waar het echt om gaat in de wereld? Of in Nederland? Niemand draagt een grote visie uit, niemand kan analytisch naar de maatschappij kijken en dat is nu net wat je wel verwacht van kamerleden.
Friday, September 9. 2011
In Memoriam: Michael Hart - grondlegger elektronische boeken
Op 6 september is Michael Stern Hart in zijn woning in Urbana, Illinois overleden.Hij was de oprichter van project Gutenberg en een pionier bij het ontstaan van elektronische boeken.
Continue reading "In Memoriam: Michael Hart - grondlegger..." »
Saturday, April 17. 2010
Amerikaanse toestanden
Vandaag de dag mag je stellen dat uitsluitrechten voor een zo lang mogelijke termijn worden verleend om de wetenschap en marktwerking zoveel mogelijk te frustreren. George Washington en Thomas Jefferson, wat hebben jullie gedaan! Continue reading "Amerikaanse toestanden" »
Sunday, August 2. 2009
Reverse engineering: zegen of bedreiging?
Lang geleden werkte ik bij een Nederlandse autobussenfabriek en hield mij bezig met productontwikkeling. Op een dag gingen wij een hal binnen waar een vrij nieuwe ingeruilde Setra-bus van de concurrent stond. De bus werd van onder tot boven onderzocht, gestript. Welke materialen gebruiken ze? Welke technische concepten? Enzovoorts. Het was meer dan een studie, het doel was om af te kijken of ze bij Setra niet dingen slimmer deden om vervolgens die technieken toe te passen op ons eigen product - en dat natuurlijk beter!
Continue reading "Reverse engineering: zegen of bedreiging?" »Tuesday, July 28. 2009
Why we love imitation
Tuesday, March 3. 2009
Witte boorden en Pizzo-praktijken
Wie denkt dat iemand die een octrooi op zijn naam heeft staan een bijzonder hoog Willie Wortel-gehalte heeft komt bedrogen uit. De realiteit is dat je de meest voor de hand liggende ideetjes en conceptjes kan octrooieren en vooral multinationals gebruiken octrooi-portfolio's om aankomende concurrenten via de rechter van de markt te drukken en het leven zuur te maken maar ook om zelf niet opgegeten te worden. Er is een tendens waarneembaar waarbij de Euro - die je maar één keer kunt uitgeven - wordt uitgegeven aan octrooibundels i.p.v. innovatie en niet als aanvulling op innovatie. Dit is een serieus maatschappelijk probleem en werd afgelopen week alles behalve mooi geïllustreerd door de aanklacht van Microsoft richting TomTom, die inbreuk zou maken op 8 octrooien van Microsoft.
Continue reading "Witte boorden en Pizzo-praktijken" »Friday, December 19. 2008
Teken de petitie tegen software-octrooien
Wednesday, December 10. 2008
Waarom is vrije software geen standaard in het onderwijs?
Tuesday, December 9. 2008
Nieuwjaarsreceptie internet- en ICT-gerelateerde organisaties
Thursday, December 4. 2008
Wikiwijs: vrije schoolboeken een stap dichterbij
Saturday, October 25. 2008
Succes vrije schoolboeken zit in licentie
Thursday, October 2. 2008
Politieke omslag vrije schoolboeken lijkt nabij
Vrijjschrift heeft op 1 oktober in de Tweede Kamer een presentatie gegeven over vrije schoolboeken. Van de Tweede-Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waren Margot Kraneveldt (PvdA) en Jack Biskop (Tweede Kamerlid CDA) aanwezig evenals Erik Flentge van de SP. Binnen een uur uitleggen wat de crux van vrije schoolboeken is valt niet mee maar de boodschap is goed aangekomen en veel belangrijker: de politici waren enthousiast! Dit zou weleens een omslag kunnen zijn want met een Tweede Kamer-meerderheid in de rug is het voor OCW heel moeilijk om het concept nog langer te negeren.
Continue reading "Politieke omslag vrije schoolboeken lijkt nabij" »