Saturday, April 2. 2016
EU-Oekraïne verdrag, democratie en rechtsstaat
De grootste vereniging van Duitse rechters en aanklagers oordeelde over de nieuwste ISDS plannen dat de arbiters niet onafhankelijk zouden zijn. De Europese associatie van rechters kwam al eerder tot dit oordeel. In de loop der eeuwen is duidelijk geworden wat nodig is voor de onafhankelijkheid van rechters. Dit culmineerde in de Magna Carta of Judges. Beide rechtersorganisaties wijzen op schending van deze Magna Carta.
In verband met het EU-Oekraïne verdrag schreef minister Ploumen over de laatste ISDS voorstellen: "Deze standaard is inmiddels ook opgenomen in de EU-vrijhandelsakkoorden met Vietnam en Canada (CETA) en vormt de inzet voor TTIP. Hierbij is het recht van staten om te reguleren in het publieke belang duidelijk verankerd."
Dit is niet correct. Het ISDS voorstel voor TTIP bevatte inderdaad een "right to regulate" clausule. Zeer gebrekkig, maar aanwezig. In de conceptteksten van CETA en EU-Vietnam is deze clausule echter al weer vervangen door een verwijzing naar een "right to regulate" dat elders te vinden zou moeten zijn. Maar waar? Preambules zijn niet bindend.
Mijns inziens leidt minister Ploumen aan een tunnelvisie en informeert zij de Kamer op onjuiste wijze (een, twee (pagina 6), drie, vier,vijf, zes).
Al met al een hoogst ongelukkige situatie. Een redelijk scenario zou kunnen zijn dat Nederland het verdrag afwijst, en de EU onverwijld verdere maatregelen neemt om Oekraïne bij te staan.
Wat betreft een eventuele nieuwe tekst, handelsverdragen dienen hervormingen van intellectuele eigendomsrechten niet te belemmeren, zich niet boven grondrechten te stellen of grondrechten te ondermijnen. En ISDS hoort in geen enkel verdrag thuis.
Update 4 april 2016, toegevoegd al bestaande investeringsverdragen.
Noot
[1] zie FFII voor relatie ISDS met intellectuele eigendomsrechten
EU-Chile trade agreement: broad cross-border data flow commitment with country without adequacy status
Digitale handel: VS willen meer beleidsruimte
Grensoverschrijdende gegevensstromen in handelsverdrag EU - Nieuw-Zeeland
Sweeping cross-border data flows in EU-New Zealand trade agreement
Oproep aan de Nederlandse europarlementariërs in de LIBE-commissie om maandag tegen TERREG te stemmen
Vrijschrift response to EU trade consultation
Pandemic highlights flaws in EU-Canada trade agreement CETA
Kroatische Kronkel
Not a word on data protection in EU-Mercosur human rights impact assessment
The Byzantinization of the EU