De Europese Raad laat de mogelijkheid open om het anti-namaak handelsverdrag ACTA tijdens een parlementaire vakantie stilletjes aan te nemen. FFII en Vrijschrift zijn tegen geheimhouden van wetgeving.
Het anti-namaak handelsverdrag ACTA zal nieuwe regels bevatten voor het handhaven van auteursrechten, merkenrechten en octrooien. Achter gesloten deuren onderhandelen de EU, VS, Japan en andere regeringen over ACTA. Ontwerpteksten worden niet gepubliceerd. Tegenstanders vrezen dat het handelsverdrag toegang tot medicijnen en internet kan beperken. Ook wie per ongeluk een octrooi schendt kan keihard worden aangepakt. Omdat bij het schrijven van software het schenden van octrooien zo goed als onvermijdelijk is (er zijn er heel erg veel), zijn ook veel softwareontwikkelaars tegen het anti-namaak handelsverdrag ACTA.
Een wel heel triest voorbeeld: de Nederlandse douane heeft legale anti-AIDS medicijnen, in doorvoer van India naar Nigeria, teruggestuurd naar India. Een octrooihouder had geklaagd. Door het terugsturen worden AIDS-patienten behandeling onthouden. Het nieuwe handelsverdrag kan deze wantoestanden nog erger maken.
Het Europees Parlement vroeg al twee maal om inzage in ACTA-documenten, maar kreeg dat niet. In de VS hebben honderden adviseurs, vaak bedrijfslobbyisten, wel toegang tot ACTA-documenten.
Europarlementariƫr Jens Holms vroeg de EU-Raad of de definitieve ontwerptekst van ACTA gepubliceerd zal worden voor het bereiken van een politiek akkoord in de Raad. Ook vroeg hij of parlementen genoeg tijd zullen krijgen om ACTA te bestuderen en of de Raad kan garanderen dat ACTA niet tijdens een parlementair reces stilletjes aangenomen zal worden. De Raad beantwoordde deze vragen niet.
persbericht