Thursday, January 18. 2018
Nogmaals het filterextremisme in het Europese auteursrechtvoorstel
Wednesday, October 11. 2017
Bel deze week een Europarlementariër over je online privacy
Een kleine update van het blogje van vorige week over het wetgevingsproces rondom de e-Privacy Verordening, de stemming van 12 oktober in de LIBE-commisie is uitgesteld, maar gaat binnen enkele dagen alsnog plaatsvinden. Er zijn drie onderwerpen die nog wat extra liefdesbetuigingen van gewone burgers aan Europarlementariërs kunnen verdragen:
Stop de cookiemuren!
Op het wereldwijde web wordt ons telkens toesteming gevraagd om ons onbeperkt te laten bespieden. Wie weigert krijgt geen toegang tot websites. Ook al krijg je toegang tot interessante webpagina's, "gratis" kan niet betekenen dat je je privacy op moet geven. Er zijn genoeg alternatieve manieren om effectieve reclame te tonen zonder dat we permanent gesurveilleerd en geprofileerd worden.
Privacy-by-default
Privacy-beschermende instellingen in webbrowsers en mobiele apps zouden bij verstek aan moeten staan en zo benut kunnen worden door nietsvermoedende gebruikers die niet alle instellingenmenus uitpluizen.
Bezoekersstatistieken mogen geen sluiproute worden
In de voorstellen mogen bezoekersstatistieken van websites uitgezonderd van de eis om om toestemming te vragen. In de tekst zijn daarmee sluiproutes ontstaan voor het bespieden van ons surfgedrag over verschillende websites. Het is de taak van Europarlementariërs om de teksten preciezer te maken en dit te voorkomen.
Wat kun je doen?
Monday, October 2. 2017
De e-Privacy verordening, groot Brussels gevecht om onze fundamentele rechten
Op dit moment is in Brussel de e-Privacy Verordening in behandeling. Deze raakt onze fundamentele rechten, zowel op het gebied van uitingsvrijheid als privacy. Maar ook innovatie, mededinging en informatiebeveiliging zijn in het geding. Voor een goed overzicht leze men http://adcontrarian.blogspot.be/2017/09/battle-of-century.html, voor het betere huiswerk de EDRi one-pagers. En daarna is het zaak in actie te komen. Want de volgende dringende kwesties spelen:
- Er liggen amendementen die het mogelijk maken voor telecommunicatiebedrijven om de verkeersgegevens voor andere doeleinden te gebruiken dan het realiseren van een telecommunicatiedienst, zonder hier toestemming van de eindgebruikers voor te hoeven vragen (artikel 6), wat een zeer slechte zaak voor de vertrouwelijkheid van onze telecommunicatie is;
- Andere amendementen zwakken de eisen om browsers, maar ook mobiele apps, standaard de meest privacy-vriendelijke configuratie-opties te kiezen, af. Dit is met name relevant voor de ongebreidelde datahonger van mobiele apps, die vaak toegang tot de meest intieme gegevens vragen om te functioneren zonder dat dit objectief noodzakelijk is (artikel 10).
- Verder speelt dat men "offline tracking", waarmee bijvoorbeeld het volgen van mobiele telefoons in winkels en publieke ruimten wordt bedoeld, buiten de werkingssfeer van de e-Privacy Verordening wil houden.
Wat kun je zelf doen?
Friday, September 29. 2017
Over de Sleepwet
Friday, September 15. 2017
In de categorie nuttig & noodzakelijk: Parltrack
Wednesday, June 7. 2017
Filterextremisme in het Europees Parlement
Saturday, December 3. 2016
Oettinger's dwaasheid (Deel III)
Sunday, November 20. 2016
Oettinger's dwaasheid (Deel II)
Friday, November 18. 2016
Tien stukjes desinformatie over CETA
Op het blog van Europarlmentariër Marietje Schaake is vandaag een artikel verschenen met als titel "Tien vragen over CETA". Omdat er met evenveel recht gesproken kan worden van "Tien stukjes desinformatie over CETA" in dit blog een puntsgewijs commentaar.
Saturday, October 22. 2016
Oettinger's dwaasheid (deel I)
Sunday, September 18. 2016
Bijeenkomst voor betrokken burgers in Brussel
Monday, May 2. 2016
Europese Richtlijn Bescherming Handelsgeheimen: een slechte zaak voor de uitingsvrijheid
Continue reading "Europese Richtlijn Bescherming Handelsgeheimen:..." »
Sunday, October 25. 2015
Auteursrecht als zelfcensuur
Kunstenares Nina Paley sprak onlangs op TEDx Maastricht over auteursrecht als zelfcensuur. Ook voor wie het TED talks-model niet zo aanspreekt een aanbevelenswaardige presentatie:
Monday, March 30. 2015
Morgen stemming Tweede Kamer over motie-Segers
Morgen stemt de Tweede Kamer over de motie-Segers (PDF). Een uitstekende motie die als volgt luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,overwegende dat het kabinet een internationaal hof wil voorstellen als alternatief voor het geschillenbeslechtingsmechanisme (ISDS) in het TTIP-verdrag met de Verenigde Staten;
van mening dat het onwenselijk is dat nationale rechtssystemen worden omzeild en democratisch genomen besluiten worden tegengehouden door een exclusieve bescherming van transnationale investeerders;
van mening dat absolute beleidsvrijheid van overheden gegarandeerd moet zijn en dat er geen compromissen mogen worden gesloten over onze Europese waarden, zoals menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, rechtsgelijkheid en bescherming van milieu en mensenrechten;
verzoekt de regering, niet in te stemmen met een ISDS-clausule of een vergelijkbare clausule in TTIP,
en gaat over tot de orde van de dag.
Het valt te hopen dat D66 en PvdA, twee partijen die nogal in weerwil van hun ideologische veren niet in positieve zin opgevallen zijn qua TTIP-standpunten, zich realiseren wat TTIP betekent: een dramatische uitholling van de democratische rechtstaat, verlies van nationale soevereiniteit en een definitief slot op allerlei onevenwichtigheden in ons huidige bestel. Een auteursrechtenhervorming, broodnodig gezien de onevenredige inbreuk van het auteursrecht op de vrijheid van meningsuiting, wordt met een TTIP onmogelijk.
Sunday, October 6. 2013
Sacharov-nominatie voor Snowden kan grote gevolgen hebben
Voor wie het gemist heeft: het Europees Parlement heeft drie genomineerden voor de Sacharov-prijs: het Pakistaanse meisje Malala, Wit-Russische dissidenten en NSA-klokkenluider Edward Snowden. Alle drie prijzenswaardig. Toch geven wij een voorkeur voor Snowden: zijn onthullingen hebben schendingen van de mensenrechten die miljarden mensen raken aan het licht gebracht. Daarnaast heeft een Sacharov-prijs (die door het Europees Parlement wordt toegekend) in het geval van Snowden een enorme politieke impact: geen West-Europees land kan hem daarna nog met goed fatsoen aan de Verenigde Staten uitleveren. Een Sacharov-prijs voor Snowden kan gelijk staan aan het verlenen van politiek asiel. Maar zoals zo vaak zegt Eben Moglen het allemaal nog veel welsprekender.
En wat wij kunnen doen? Onze Europarlementariërs vragen om op 10 oktober voor een Sacharovprijs voor Snowden te stemmen.